Ismerkedés a balett világával a Hattyúk taván keresztül

ballet-2124651_1920.jpg

Sokáig tanakodtunk, hogy melyik balett előadást nézzük meg, mely megfelelő lenne első alkalomnak, míg végül Csajkovszkij első balettje, a világ talán legtöbbet játszott darabja, a Hattyúk tava mellett döntöttünk és nem bántuk meg.

Évek óta karácsony környékén nagy sikere van a baletteknek, így, ahogy tavaly, úgy idén is a Hattyúk tava is műsorra került az Erkel színházban a The Royal Moscow Ballet előadásában. Ennek utolsó játszási napján voltunk mi is.

Mivel még soha nem láttam balett előadást így nem igazán tudtam, hogy mire is számítsak, de azt kell mondjam, nagy élmény. Nem mondom, hogy ez lesz a kedvenc műfajom, de mindenképpen megéri mindenkinek rászánni az időt és megnézni egyszer egy ilyet élőben.

Aki nem ismerné a darabot, annak a történetről csak annyit, hogy tipikus szerelmi sztoriról van szó, melyben a herceg egyik vadászata során találkozik az elátkozott Odette-tel, ki csak az éjszakákat tölti emberi alakban, nappal hattyúként sínyled. Egymásba szeretnek, de a gonosz varázslónak, ez nem tetszik, ugyanis az igaz szerelemmel megtörhető az átok mellyel a hattyúkat sújtotta. Ezért ördögi tervében Odilia, ki Odette arcvonasait viseli, elcsábítja a herceget egy bálon, ezzel pedig majdnem tönkreteszi a szerelmeseket. De persze csak majdnem, ugyanis a szerelem mindent legyőz, még az álnok varázslót és vele együtt az átkot is.

A táncosok zseniálisak voltak és bár hiába nem élőzene szólt, mégis varázslatos volt az egész. Ahogy egyszerre mozognak az égigérőnek tűnő lábak, ahogy azzal a kecsességgel és könnyedséggel ugranak, illetve a fiúk emelgetik a lányokat, az valami fantasztikus és lenyűgöző.
Mindig is csodáltam a balerinákat, az állóképességüket és a kitartásukat, de mostmár biztos vagyok benne, hogy ezt csak így lehet csinálni. Igazi szenvedéllyel és elkötelezettséggel.

Az Odette-t / Odilia-t táncoló Nika Tskhvitaria tánca ámulatba ejtő, nem hiába kapott vastapsot és hatalmas éjjenzést. Mind a két szerepben szuper volt és mind a kettőben kicsit más is, ahogy azt a szerep megköveteli. Odilia igazi csábító volt, mosolygott és kacérkodott, míg Odette visszafogott, félénk és elegáns volt.

Vitaly Amelishko, aki a herceget táncolta, nem nyűgözött le az első felvonásban, de a másodikban igazán odatette magát. Remek párja volt bármelyik másik táncosnak és egyedül is képes volt betölteni a színpadot.

Ha rászánnátok magatokat, hogy balettot nézzetek, Én mindenképpen ezt ajánlom kezdetnek. A történet könnyen követhető, a zenék többsége ismerős és tényleg jó nézni a táncosokat. 

Kép: Niki Dinov képe a Pixabay -en.