Hogyan szervezzünk körutazást?

Tippek és jótanácsok kezdőknek.

map-3578213_1920.jpg

Nem mondom, hogy avatott mestere lennék a körutak szervezésének, de van már mögöttem pár darab. Írországban csak két állomás volt, de legutóbb Romániában már hatra bővítettük a megállók számát. Idén pedig egy lengyel két illetve egy olasz öt-hat megállós van szervezés alatt.

Ahhoz, hogy az ember körutat szervezzen igazából csak bátorság kell és némi (nagyon sok) szervezőképesség és utánajárás. Most egy észak olasz körút szervezésébe kezdtem, melyen remekül lehet szemléltetni, hogyan is érdemes ezt csinálni.

Előszöris végig kell gondolni, hogy merre szeretnénk menni. A lista összeállítását a nagyobb városokkal kezdjük, majd ha autóval tervezzük a köztes szakaszokat megtenni, úgy a köztes városoknak is érdemes utánajárni kicsit, van-e ott valami, amit még érdemes lehet megnézni, még esetleg úgy is, hogy kicsit le kell térni az útról.
Ha vonattal vagy busszal tesszük meg ezeket a közti szakaszokat, úgy nem érdemes a köztes városokkal bajlódni, hacsak nem valami égbekiálltó látványosság van, mert ezekről leszállni, majd vissza igencsak növeli az utazásra szánt időt.

Ha megvan az útvonal, jöhetnek a közlekedési eszközök.
Amennyiben nem vagyunk túl nagy autózók és / vagy nem akarunk külföldön autót bérelni, úgy marad a "tömegközlekedés".

A nem szomszédos országokba mi többségében repülővel megyünk, mely ugyan nem a legkörnyezettudatosabb eszköz, de mégis a legolcsóbb és nem utolsó sorban a leggyorsabb is. Repülni eddig mindig valamilyen fapados társasággal repültünk, melyek árain igen sokat lehet spórolni, még akkor is ha elsőbbségi beszállást kérsz, mely a Ryaniarnél például magába foglal két kézipoggyászt. Ez pedig eddig minden utunkra elég volt, sőt még hazafele némi szuvenírt is tudtunk hozni.

A köztes megállók megtételére én a vonatot javaslom, valahogy nem vagyok busz párti. Szerencsére ma már a Google nagy segítség az ilyen utak megtervezésében, minden országnak van olyan vonatjegy vásárló oldala, mely akárcsak a Booking összegyűjti az összes adott állomástól, -ig induló vonatokat és így könnyen, akár előre is meg tudjuk venni a jegyünket, nem kell az állomáson pénztárt keresni és megértetni valakivel, vagy az automatával megszenvedni, hogy hova is szeretnénk menni és mikor.

train-2593687_1920.jpg

Ha mindez megvan jöhet a szállás.
Én nem szoktam a reklámolt Trivagót használni mert kb 99%-ban a Booking-ot dobja fel legjobb ajánlatnak, így kihagyok egy felesleges kört és kapásból ott kezdek.
A szállás kiválasztása sokban függ attól, hogy mennyire vagyunk rugalmasak. Mi két dolgot szoktunk első körben nézni. Az egyik a reggeli. Reggeli mindig legyen az árban, ugyanis korgó gyomorral nehezebben megy az elindulás, míg egy finom után csak úgy repül az ember a városban. A másik a fürdő. Ennek higiénia okai vannak, de nem szoktunk hostelekben megszállni, ahol közös fürdő van.

Ha ezen a kettőn átment a szállás, akkor még az elhelyezkedését nézzük. Ne legyen túl messze a belvárostól, vagy ha igen, legyen tömegközlekedés, mellyel a távolság könnyen áthidalható. Ezeken kívül nem szoktunk külföldön tömegközlekedni, ha csak tehetjük sétálunk, úgy sokkal több minden fedezhető fel, így jobb ha viszonylag közel van a szállás kb mindenhez.
Tudom, hogy ez általában nem kivitelezhető, ebben az esetben mi a látványosságok megnézését variálljuk úgy, hogy ne legyen megterhelő egy-egy napunk. De erről majd később.

A körutaknál a szállások becsekkolását elengedhetetlen nézni!! Ez nagyon fontos, ha nem akarsz bőröndöstül látványosságokat nézni. Szerencsére minden szállásnál meg van adva ez az infó így nem nehéz összeegyeztetni a megérkezést és az indulást sem. Persze néhány óra eltöltése még nem a világ vége, hiszen addig egy ebéd pazarul belefér, vagy akárcsak a vonatállomástól eljutni a szállásig is időbe kerülhet. De jobb ha megnézzük, nehogy belefussunk, hogy csak négy órától lehet átvenni a szobát, mi pedig tizenegykor már az adott városban vagyunk.

Ha van mivel mennünk és megvan a szállásunk is jöhetnek a látnivalók. Persze lehet sokan úgy gondolják, hogy az egészet ezzel kéne kezdeni, de őszinte leszek és legyen mindenki az magával. Ha ezt mondod elmennél Rómába, már tudod nagyjából mit akarsz megnézni, vannak elképzeléseid, különben nem akarnál odamenni. Max azt nem tudod, hogy az általános látványosságokon kívül mit lehetne még megnézni. Na erre is vannak nagyon jó oldalak, de igazából ha beírod a keresőbe a város nevét és az "látnivalók" szót, már a célegyenesben is vagy. Én mindeközül az https://utazas-nyaralas.info/-t szoktam használni és szeretem a legjobban, ugyanis a látnivalókon kívül remek leírások és segédletek vannak, hogy hogyan tudsz előre jegyet venni, vagy hogyan juthatsz el az adott látványosságnoz. (Halkan hozzáteszem, hogy az oldal abban is segít, hogy a reptérről hogyan tudsz eljutni az adott városba, ami ugyancsak nagyon hasznos.)

Ha ezzel megvagy, igazából készen is állsz, már csak el kell indulni.
Persze könnyű így ezt leírni, de hidd el nekem, az első nekem is nehéz volt, de csak az első az. Ebbe is bele lehet jönni és a végén már nem fogod azt érezni, hogy tuti valami kimaradt. Amit javaslok még, hogy mindenképp a levelezéseid között hozz létre egy mappát, melybe gyűjtöd az adott úthoz tartozó visszaigazolásokat, jegyeket, és mindent, amire esetleg szükséged lehet. Ez nagy segítség ugyanis nem kell több száz levelen át keresned, ha valami esetleg elfelejtettél. Illetve, tudom, hogy őskorian hangzik, de egy jegyzetfüzet is nagy segítségedre lehet, melyen pontosan tudod tervezni, hogy mikor hol szeretnél lenni. Ez leginkább az utazás és a szállás összehangolásánál tud nagyon hasznos lenni.

Persze ezek az én praktikáim, ha valakinek vannak jobbak, ne tartsa magában, ossza meg velünk kommentben. 
Mennyire vagytok bártak ezen a téren? Mertek ilyet szervezni, vagy inkább utazási irodára bízzátok?

Image by mohamed Hassan from Pixabay
Image by StockSnap from Pixabay